Novinky

Struny podzimu

Pavel Trojan Jr. vystoupí v rámci festivalu Struny podzimu. V programu pro dětské publikum bude dirigovat slavné scény z Prokofjevova baletu Romeo a Julie.



18. října 2014, Divadlo Minor
Ochutnávka klasického příběhu v koncertním provedení souboru Juventus Collegium FOK pod taktovkou nadějného mladého dirigenta Pavla Trojana Jr. Na kolbišti kromě Monteků a Kapuletů stanou Sergej Prokofjev a Charles Gounod. Zdárný a férový průběh souboje bude bedlivě kontrolovat Filip Romeo Jevič, rolí něžné Julie ozdobí představení Irena Pohl Houkalová.

hudba:
Sergej Prokofjev, Charles Gounod a další
příběhem provází: Filip Jevič
soprán: Irena Pohl Houkalová
dětské role: Klára Dohnalová a Matyáš Urbánek

Juventus Collegium FOK,
komorní těleso založené hráči mladší generace Symfonického orchestru FOK, odehrálo svůj premiérový koncert na jaře roku 2009. Určité specifikum tohoto tělesa je dáno variabilitou v počtu hráčů (od dua po malý komorní orchestr) a s tím související různorodost nástrojového obsazení a zároveň možnost velmi bohatého repertoáru.

Pavel Trojan Jr.
(*1984) začal komponovat už během studií na gymnáziu. Vystudoval Pražskou konzervatoř, absolvoval skladbou Vokální symfonie R.U.R. (2006) volně inspirovanou Čapkovým dramatem. Ve studiu skladby pokračoval u prof. Václava Riedlbaucha na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze, kde taktéž absolvoval obor Hudební management. Na Pražské konzervatoři vystudoval také obor dirigování, a to pod vedením profesorů Košlera, Farkače a Němcové. V květnu 2014 proběhl jeho festivalový debut na Pražském jaru, kdy se představil v čele Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK v Obecním domě.
Komponuje hudbu k divadelním inscenacím, především režiséra Pavla Ondrucha. Od dětství hrál v divadle – začínal coby člen Dětské opery Praha na půdě Divadla Kolowrat, později se objevil v hlavních rolích muzikálů Rychlé šípy a Bylo nás pět (uváděno v Divadle Na Vinohradech a ve Stavovském divadle), věnoval se také televiznímu herectví.
Romeo a Julie je balet o třech dějstvích na motivy stejnojmenné tragédie Williama Shakespeara. Hudbu k baletu složil v roce 1936 Sergej Prokofjev.

Více o koncertu
zde.